Navigation Menu

Cykel och vandringsturer

Upplev Ätradalen på cykel eller till fots

atranbaneledenÄtradalens böljande och omväxlande landskap bjuder verkligen på fina leder. Ekomuseum nedre Ätradalen har plockat fram förslag till 12 leder som varierar i längd, svårighetsgrad och innehåll. De är spridda från Falkenbergs kustland till Svenljungas södra skogsbygder. Längs slingorna finns många av Ekomuseum nedre Ätradalens intressanta besöksmål och de är alla värda att stanna till vid. Du passerar även andra sevärdheter, fikaställen, badplatser och butiker. Mycket av detta finns beskrivet i presentationen för respektive slinga och på kartorna. I presentationen finns även avstånd och beräknad tid för slingan angivet. Dessa tider utgår från att man cyklar i lugn takt men innehåller inga pauser för fika eller besök på besöksmål.

 

Många möjligheter att kombinera

Lederna är lagda så att minst två av dem passerar ett samhälle där det finns möjligheter till mat och logi. Lederna är också lagda som ”länkar”, dvs går ihop en sträcka, vilket gör att man kan planera längre turer med övernattningar genom att slå ihop två eller flera turer.

 

Inte utmärkta i terrängen

Våra leder är inte markerade i terrängen utan du orienterar dig med hjälp av de kartor och beskrivningar som finns i broschyren och framför allt här på vår hemsida. Slingorna går mestadels på mindre landsvägar och skogsbilvägar vilket innebär att du slipper en massa biltrafik. Vi har markerat på kartorna vilka sträckor som går på asfalt respektive grus.

 

Två cykelleder värda att pröva på skylt

Förutom de tolv lederna finns det även två markerade cykelleder ”Pyttebaneleden” (Ullared-Älvsered) och ”Ätranbaneleden” (Ullared-Fegen). Dessa är lagda på gamla banvallar till f.d järnvägar. Längs de två cykellederna finns det numera genom Ekomuseets försorg rastplatser, informationsskyltar och ny rödvit vägvisning.

 

Mer information

Du hittar ännu mera information här på vår hemsida.


cykelinland2

 

Om Ekomuseum nedre Ätradalen

Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta Dig med på en resa i tid och rum genom det vackert böljande landskapet kring åarna Ätran, Högvadsån och Suseån. Utbudet av besöksmålen täcker in allt från vacker natur och spännande historia till hantverkare och dagens näringsliv.

Våra finansiärer

logos

Tips & feedback

Har du tips och feedback för vår utveckling av ett mer cykelvänligt nedre Ätradalen, hör gärna av dig till oss via telefon eller e-post.