Navigation Menu

Cykelinland

Upplev Ätradalen på cykel

atranbaneledenÄtradalens böljande och omväxlande landskap bjuder verkligen på fina cykelturer. Ekomuseum nedre Ätradalen har plockat fram förslag till 12 cykelslingor som varierar i längd, svårighetsgrad och innehåll. De är spridda från Falkenbergs kustland till Svenljungas södra skogsbygder. Längs slingorna finns många av Ekomuseum nedre Ätradalens intressanta besöksmål och de är alla värda att stanna till vid. Du passerar även andra sevärdheter, fikaställen, badplatser och butiker. Mycket av detta finns beskrivet i presentationen för respektive slinga och på kartorna. I presentationen finns även avstånd och beräknad tid för slingan angivet. Dessa tider utgår från att man cyklar i lugn takt men innehåller inga pauser för fika eller besök på besöksmål. Broschyren ”Cykla i Ekomuseum nedre Ätradalen” samt kartor och vägbeskrivningar över cykelslingorna och cykellederna hittar du här.

 

Många möjligheter att kombinera

Cykelslingorna är lagda så att minst två av dem passerar ett samhälle där det finns möjligheter till mat och logi. Slingorna är också lagda som ”länkar”, dvs går ihop en sträcka, vilket gör att man kan planera längre turer med övernattningar genom att slå ihop två eller flera slingor. Vill man istället förkorta någon slinga har vi lagt in ”genvägar” (markerade med orange på kartorna) på en del slingor. Ibland är dessa även en genväg över till en annan slinga vilket gör att kombinationsmöjligheterna blir ännu fler.

 

Inte utmärkta i terrängen

Våra cykelslingor är inte markerade i terrängen utan du orienterar dig med hjälp av de kartor och beskrivningar som finns i broschyren och framför allt här på vår hemsida. Slingorna går mestadels på mindre landsvägar och skogsbilvägar vilket innebär att du slipper en massa biltrafik. Vi har markerat på kartorna vilka sträckor som går på asfalt respektive grus.

 

Två cykelleder värda att pröva på skylt

Förutom de tolv cykelslingorna finns det även två markerade cykelleder ”Pyttebaneleden” (Ullared-Älvsered) och ”Ätranbaneleden” (Ullared-Fegen). Dessa är lagda på gamla banvallar till f.d järnvägar. Längs de två cykellederna finns det numera genom Ekomuseets försorg rastplatser, informationsskyltar och ny rödvit vägvisning.

 

Mer information

Du hittar ännu mera information här på vår hemsida. Det kommer så småningom detaljerade vägbeskrivningar och höjdprofiler för cykelslingorna. Här finns även en presentation av Ekomuseets besöksmål. Dessa presenteras även i en broschyr som går att hämta på bland annat turistbyråer och besöksmålen.


cykelinland2

 

Om Ekomuseum nedre Ätradalen

Ekomuseum nedre Ätradalen vill ta Dig med på en resa i tid och rum genom det vackert böljande landskapet kring åarna Ätran, Högvadsån och Suseån. Utbudet av besöksmålen täcker in allt från vacker natur och spännande historia till hantverkare och dagens näringsliv.

Våra finansiärer

logos

Tips & feedback

Har du tips och feedback för vår utveckling av ett mer cykelvänligt nedre Ätradalen, hör gärna av dig till oss via telefon eller e-post.