Navigation Menu

Älvseredsturen

 

 

Gränsbyggdsturen

 

Slinga nr 1, Gräne-Tokaborundan

Sträcka: Älvsered – Mjöbäck – Överlida – Gräne – Tokabo – Mjöbäck – Älvsered

Längd: 44 km Beräknad tid: 3,5 tim (cykling), 9 tim (vandring)

Knutpunkt Älvsered

Slinga nr 2, Danastensrundan

Sträcka: Älvsered – Pyttebaneleden till Lia – Fagered – Maa – Prästhult – Ulvanstorp – Älvsered

Längd: 37 km Beräknad tid: 3 tim (cykling), 8 tim (vandring)

 

Beskrivning: Från Älvsereds badplats ”Nabben” styr vi i nordvästlig riktning ut från byn, korsar väg Rv 154 och vidare på Kinnavägen förbi Circus Maximum och uppför backen. Ta höger (skylt Älmhult 3) och trampa vidare på fin kuperad grusväg. Efter picknick i Mjöbäcks park cyklar vi norrut längs Öxabäcksvägen förbi Furulunds snickeri via Getås. I trevägskorsningen väljer vi vänster.

Därifrån är det lättrampat på fin slingrande asfaltsväg ner till Överlida. Här finner du besöksmålen Wästgöta Textilmuseum (80) och Överlida Industri- och Hantverks- museum (81). Vi följer sjön Lilla Hallångens vänstra sida och ser natursköna Överlida camping. Efter 3 km, ta åt höger in på en smalare väg och följ skyltning till besöksmålet Gräne gruva (82), ett glimrande dagbrott.

Vi återvänder till rundan och väljer höger vid andra trevägskorsningen för en vidare färd längs en kuperad skogsväg fram till ”stora vägen”, Rv 154. Via Gamlared och lågtrafikerade vägar kommer vi till Tokabo (78) där hembygdsföreningen vårdar områdets historia

och gräddar smaskiga våfflor på sommarkafét. Tyvärr får man cykla 600 meter på väg 154 in till Mjöbäck – se upp för trafiken! Ta andra avtaget, vänster in till Mjöbäck och vi är tillbaka på den väg vi tidigare cyklat på och den tar oss tillbaka till Älvsered. Där kan vi sommartid rekommendera matstället Mandy´s Diner (72).

Beskrivning: Vi rullar söderut via Pyttebaneleden och kommer att ha följe med vand- ringsleden Östdanmark ett stycke. Längs Högvadsån gör floran och faunan sitt yttersta för att förgylla färden. I Lia stationssamhälle lämnar vi den gamla banvallen och tar höger över ån, höger igen och korsar Rv 154. Längs slingrande vägar når vi byn Fagered.

Efter en bensträckare vid kyrkan tar vi av mot Maa såg och strax kommer avtaget till besöksmålet Funtaliden (62) – väl värt att besöka. Med sikte upp mot Danasten passeras det högteknologiska sågverket och vi träffar på Östdanmarks vandringsled igen. Vidare vänster och upp till minnesmärket Danabäcks sten (70) som namngett denna cykeltur.

Därefter lämnar vi asfaltsvägen och åker mot ett område med särskilt höga natur- värden, Högsjömossen Danabäck, liksom det näraliggande Ulvanstorp. Längs en fin slingrande grusväg, förbi gårdar följer vi Högsjön och kanske ett svalkande bad lockar innan vi hälsar på familjen på Ulvanstorps tunnbrödsbod (71). En skön färd i nedförs- backe leder oss tillbaka till Älvsered.