Navigation Menu

Gällaredsturen

Utflykts/cykelrunda nr 7, Ätran Rundan

 

Utflykten är upplagd för en behaglig cykeltur, eller varför inte ta tid och vandra rundan. Men det är också en upplevelse att  göra rundan till en trevlig bilutflykt, med stopp på besöksmålen. Om man väljer bil, kan man under korta sträckor få ta alternativ färdväg. Detta gäller t.ex. sträcka märkt cykelled i beskrivningen,  använd kartan för att finna alternativ väg.

Sträcka: Gällared – Kärnebygd – Gunnarp – Ätran – Ätranbaneleden till Fegen – Krogsered – Gällared.

Längd: 49 km Beräknad tid: 4 tim (cykling), 12 tim (vandring)

Beskrivning: Från den gamla kyrkbyn Gällared är det mestadels uppförsbacke till Kärnebygd. Här kan du passa på att pausa i den välbehållna Kärnebygds kvarn och såg (63). För därefter väntar flera upp- och nedförsbackar innan du formligen rullar in i Gunnarp. Här manar både Gunnarps kyrka (64), med vackra målningar, och Station Gunnarps (65) stiliga keramik till längre stopp.

Det är lättcyklat fram till Ätran och här kommer du på cykelleden Ätranbaneleden, som följer banvallen till f.d Fegen-Ätrans Järnväg. Framme i Fegen föreslår vi att du i förväg bokat fika på besöksmålet Fegens vandrarhem (66).

Du kan nu förkorta rundan och ta Ätranbaneleden tillbaka till Gällared men vi rekommenderar att du rullar vidare på den gamla sockenvägen till Krogsered. Därifrån fortsätter du följa asfaltsvägen fram till avtaget före Yered. Är du fortfarande pigg i benen så sväng upp till Greppereds hembygdsgård (54) där en skön vila väntar i tidig 1900-tals miljö.

Sista etappen är lite tuff med cykling på grusväg och en del uppförsbackar innan du når ”Hallands vackraste väg” någon kilometer före Gällared. Framme i byn är du väl värd ett besök på kyrkogården där det står några mycket Gamla gravstenar (53) med gripande texter.

 

Utflykts/cykelrunda 8, Den vackraste

Utflykten är upplagd för en behaglig cykeltur, eller varför inte ta tid och vandra rundan. Men det är också en upplevelse att  göra rundan till en trevlig bilutflykt, med stopp på besöksmålen. Om man väljer bil, kan man under korta sträckor få ta alternativ färdväg. Detta gäller t.ex. sträcka märkt cykelled i beskrivningen,  använd kartan för att finna alternativ väg.

Sträcka: Gällared – Askome – Ätrafors – Nyrpe – Okome – Åsen- Ätranbaneleden till Gällared

Längd: 41 km Beräknad tid: 3,5 tim (cykling), 10 tim (vandring)

Kort beskrivning: Vi lämnar Gällared med sina Gamla gravstenar (53) vid kyrkan och trampar söderut. Rundan har fått namn efter turens första delsträcka till Askome, en gång utsedd till Hallands vackraste väg. I området finns fantastiska vyer, rik flora och fauna samt kulturstigar som den skyltade stigen vid besöksmålet Yngeredsforsen (32) där ”Döda fallet” med sin skulpturala form lockar.

Vår färd går vidare ner till Askome där vi svänger höger mot Ätrafors och den uppdämda dammen som regleras av ett kraftverk. Efter första bron går en liten väg upp till besöksmålet Luftvärnstornet (33) som vid andra världskriget var bemannat för att skydda kraftverket. Längre fram till höger finner du en fin badplats.

Vi trampar vidare på Okomevägen och svänger höger på mindre mot Gällsås på vägen mot Gällsås och Okome passerar vi en stor hästgård. I Okome finns besöksmålet Okome kvarn (42). Vid kyrkan kan du ta en avstickare mot Köinge och besöka Nydala kvarn (41) vid Högvadsån.

Från Okome cyklar vi Gällaredsvägen och svänger första till vänster efter avtagsvägen till Bråtagärdet. Vi följer den mindre grusvägen i 3 km, korsar Rv 153 och ansluter höger till Ätranbaneleden som leder oss österut till Gällared. Vill du cykla lite till kan vi rekommendera våra besöksmål Ljusverkstan och Hantverksbutik (52) samt Yttra Berg (51).