Upplevelser

GRÄNSBYGDEN



Här kan du besöka kulturmiljöer, vandringsstigar, hembygdsgårdar, muséer, kyrkomiljöer mm.

Joarsbo 1
Joarsbo Gård HB
Joarsbo 3
Joarsbo 4
Joarsbo 5

80. Joarsbo gård 

Gårdsbutik med hemgjord saft & sylt, honung från bygden, samt andra lokala produkter.
Tre moderna stugor finns för uthyrning mitt i Fegens Naturreservat. alla med närhet till sjön.
Vackra hagmarker, ädellövskog, samt beteshagar med får och kossor. Sjön Fegen inbjuder till bad, fiske och båtutflykter. Tvärs över sjön ligger Sandviks kyrka med sin idylliska miljö. Från gårdsbutiken utgår promenadstigar, samt en vandringsled till Backa Loge sommarcafé.

tel. 070-227 30 85

Backa Loge
Backa 2
Backa loge 3
Backa Loge
Backa Loge 2

81. Backa loge

Långt från de stora allfartsvägarna, vid slutet av en liten slingrande avtagsväg mellan Kalv och Fegen, ligger Backa Loge sommarcafé. En riktig svensk sommaridyll, lika svårfunnen som riktiga smultronställen skall vara. Efter kaffet och våfflan kan man vandra omkring i den vackra omgivningen och njuta av tystnaden. Eller kanske sätta sig vid sjökanten och lyssna på vågornas rofyllda kluckande. Backa Loge, ett ställe för själen, och jag undrar om jag någonsin suttit utanför ett kafé, där det varit så tyst att jag irriterats över att glass kylen låter därinne! Ann-Louise Nyde

tel.070-453 93 39

Kalvs skolhus 1
Kalvs skolhus 2
Kalvs skolhus 3
Kalvs skolhus 5
Kalvs skolhus 4

82. Kalvs skolhus

Kalvs skolhus, ett unikt vandrarhem/kursgård med ”skolkänslan” kvar. I huset finns 36 bäddar fördelat på åtta rum, ett fullt utrustat kök/matsal och flera sällskapsytor med soffgrupper och biljardbord. Skolhuset passar perfekt för större sällskap då det även finns en liten gymnastiksal samt konferensrum. På skolgården finns en pergola, grillstuga, glampingtält och ställplatser för husbilar. Hyr hela huset för konferens, släktträff eller fest!

Telefon 0730572735

Mail info@kalvsskolhus.se

Danabäcks sten 1
Danabäck sten 3
Danabäck sten 2

83. Danabäcks sten

Danabäcks sten är en av de sex stenar som år 1050 fastställdes som gränsstenar mellan Sverige och Danmark. Sex svenska och sex danska män färdades i gräns-området från norra Halland till Östersjön och placerade stenarna. En av danskarna var Grimulf från Grimeton. Man valde stenar med märkligt utseende som låg vid de viktiga vägarna mellan länderna. Denna riksgräns gällde för Halland till 1645.
Guidning Torgny Karlsson, 070-341 25 80

Östdanmark 6
Östdanmark 1
Östdanmark 2
Östdanmark 3
Östdanmark 4

84 & 85 Vandringsled Östdanmark

Ett historiskt utflyktsmål som följer den gamla gränsen mot Danmark, där Sveriges land och ägor en gång tog vid. En vacker och naturskön del av vårt land. Högsjömossens våtmarkskomplex är en del av leden i det grandominerade skogslandskapet. Leden innehåller många historiska gömmor, vilka vi berättar om på skyltar utmed leden. Leden följer en gräns på 17 km och blir ingen runda, men det finns möjligheter att bli hämtad. Även etapp på 9 km som går runt. Du kan börja leden i Ålarp, nr. 90, eller i Ulvanstorp, nr. 71, där du får mer utförslid.
Guidning Torgny Karlsson, 070-341 25 80 eller Bo Bengtsson, 073-500 62 63

Mandys Diner 1
Mandys Diner 2
Mandys Diner 3
Mandys Diner 4

86. Mandy´s Diner 

Restaurang i amerikansk prägel men med inslag av svenska ineriörer. Här finns mycket att titta på, som t.ex. en svensk caltexpump från 1960 som pryder kundtoaletten. Här dricker du smarriga milkshakes, äter kycklingspett, revbensspjäll och förstås goda hamburgare bland mycket annat. Allt detta i en härlig retromiljö till rock'n rollmusik. Vi rekommenderar att boka bord före besöket.

tel. 0325-311 30

Högvads Ljus & Textil 1

87. Högvads Ljus & Textil

I vår butik i Älvsered finner du ett stort urval av egentillverkade stearinljus, både stöpta och handgjutna i olika former och färger för årets alla tillfällen samt en avdelning med tyger och hemtextilier. All ljustillverkning sker i vår lilla ljusfabrik i anslutning till butiken där det även finns möjlighet att boka en gruppaktivitet för dig och din familj, dina vänner eller kollegor där ni själva får testa på hantverket. Mer info och öppettider hittar ni på vår hemsida. Varmt välkomna in på ett besök!

  070-575 44 33  kontakt@hogvadsljus.se


Klevs Hembygdsgård
Mårdaklevs hembygdsförening 1
Mårdaklevs Hembygdsförening 2
Mårdaklevs hembygdsförening 3
Mårdaklevs hembygdsförening 4
Mårdaklevs hembygdsförening 5

88. Klevs Hembygdsgård, Lanthandel och Kafé 

I magisk kulturarvsmiljö ligger Mårdaklevs hembygdsgård och lanthandel där en rik skatt av allmogeföremål från trakten skapar en stämningsfull känsla. Besökare kan strosa runt eller slå sig ner och njuta av härlig hembakt fika, eller promenera i vackra Klevs Naturreservat. Försäljning av hantverk, tombola och karameller i strut i lanthandeln. Öppettider 2024: söndagar 26/5-11/8 kl. 12-16. även 6/6! MHF arrangerar även kurser, evenemang och guidningar. Se Facebook för fullständigt program!

Kontakt Jenny M. 070-56 89 930

mail jennymw1985@gmail.com

Klevs Naturreservat 1
Klevs Naturreservat 3
Klevs Naturreservat 2

89. Klevs Naturreservat - Naturstig Klevaberg

I det vackra naturreservatet finns ett myller av stigar med fina informationsskyltar på svenska, tyska och engelska. Texter och bilder berättar om områdets spännande krigshistoria och om växt-och djurarter som lever här. Stigarna går genom trolska skogar och gläntor, uppför branter och invid fornlämningar.

Platsen var länge ett av Sveriges sydligaste försvarsfästen och här har många blodiga slag utkämpats! Idag råder dock total stillhet och detta är verkligen ett naturreservat utan känsla av trängsel och stress. En svindlande trätrappa i berget leder upp till utsiktsplats med hänförande utsikt. 

 

Gammalsjö kvarn 5
Gammalsjö kvarn 2
Gammalsjö kvarn 3
Gammalsjö kvarn 4
Gammalsjö kvarn 1

90. Gammalsjö kvarn

Här finner du en tullkvarn från 1850 med ett väldigt stort kvarnhjul – hela 7 meter i diameter! Dörren till kvarnen är alltid öppen och kliver du in finner du informationsskyltar om kvarnen på väggarna.

Klockaregården 1
Klockargården 2
Klockaregården 3
Klockargården 4.
Klockaregården 5

91.Klockaregården

På övervåningen i Klockaregården i Håcksvik finns unika bonadsmålningar. Syd-svenska bonader var normalt endast uppsatta under de stora högtiderna, men i Klockaregården fanns och finns de att beskåda året om. Bonadsmålaren Sven Erlandsson målade 1848 trettiotre bibliska motiv direkt på de fyra väggarna, som var klädda med papper.
Kontakta Erna, 073-04 13 590

Olofsbygget
IMG_0896[1]

92. Olofsbygget

Håcksviks hembygdsförenings hembygdsstuga ligger vackert i parken nedanför Håcksviks bygdegård, som var en av de första i landet och byggdes på 1920-ta-let. Olofsbygget, som är en timmerstuga, plockades ner på torpet Bygget och byggdes upp på nuvarande plats 1966. Under sommaren serveras på söndags-eftermiddagarna kaffe med hembakat.
Kontakta Gerd, 070-694 04 32

Kvarnagården 1
Kvarnagården 2
Kvarnagården 3

93. Kvarnagården

Trots namnet är det inte en kvarn som vattenhjulet driver i Kvarnagården. Remmarna sätter fart på sågverk, svarveri och stickehyvel. Under visningsdagarna är maskinerna i full gång och kanske sitter det en smed i smedjan. Växtligheten vid Kvarnagården är även den värd uppmärksamhet. Här växer bland annat blå-sippa och liljekonvalj.
Kontakta
Claes-Göran, 070-34 71 905

Kindahus 1

94. Kindahus

Där Ätran gör en kraftig böj ligger lämningarna efter Kinnahus. Läget är väl valt, då Kinnahus var en befäst medeltida gård. Fram till 1645 gick gränsen mellan Danmark och Sverige i trakten vilket innebar flera krig, men under fredstid även en omfattande gränshandel. På platsen finns det idag en stig och två skyltar som berättar om ”borgen” och dess lämningar.

Förläggargården

95. Förläggargården

Lerbäcksbyn är en av Sjuhäradsbygdens alla förläggargårdar. Verksamheten pågick här i flera generationer och har kopplingar till både Borås Wäfveri och Eiserkoncernen. Nästan alla hus från 1800-talet ligger fortfarande kvar och bildar en unik gårdsmiljö.

Vi erbjuder guidade visningar där vi berättar om gårdens intressanta historia och serverar kaffe med hembakt dopp. Hela mangårdshuset kan hyras och rum kan hyras i Färgeriet. Det är också möjligt att tälta, ställa husvagn/husbil i en av trädgårdarna hos oss.

Christina Nyhage 076 473 3166

Tokabo 1 .,
Tokabo 2 ,
Tokabo 3 .
Tokabo 4
Tokabo 5

96. Tre generationer träsnidare - Tokabo Hembygdsgård

Tre bönder, som förutom att de skötte sina gårdar, var duktiga träsnidare. Under 1800-talet byggdes ett stort antal kyrkor där träsnidarna från Mjöbäck var delaktiga i utsmyckningen. Cirka 40 kyrkor i västra Sverige pryds med predikstolar, altarupp- satser, dopfuntar med mera. Mjöbäcks och Gunnarps kyrkor är två av dem. Verktyg, skisser och ritningar som träsnidarna använde finns för visning i Tokabo.
0325-341 19, 0325-340 30

Wästgöta museum - Halla Textil 1
Wästgöta museum - Fbgs Järnväg 2
Wästgöta klänningar 2
Wästgöta Museum 4
Wästgöta museum - Wästgöta-kollektioner 5

97. Wästgöta Museum

Här finns samlingar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet från Falkenbergs Järnväg, Posten i Överlida, Halla Textil AB, Wästgöta Textilindustri AB m. fl. samt gamla foton från Överlida och Mjöbäck med omnejd. Dessutom finns många gamla postorderkataloger och pappersbonader.

Besöksadress är Västgötavägen 2, Överlida.
Margareth Johansson, 070-661 69 83

Gräne 1
Gräne 2
Gräne 3
Gräne 4
Gräne 5

98. Gräne gruva

Vid Gräne Gruva bröts åren 1899 till 1932 fältspat och kvarts som sedan forslades vidare via den smalspåriga järnvägen ner till hamnen i Falkenberg.                                                          Här du får tillbakablickar till gruvans verksamhet, samtidigt kan du koppla av och njuta av naturen. På området finns vandringsleder, grillplatser & fikabord.                                        Njut av färgprakten i vår Rhododendronpark, kolla även i vårt höga insektshotell. På Trolltorget finns aktiviteter för de små äventyrarna. Mail info@granegruva.se

Bredgårds-Näset 1
Bredgårds-Näset 5
Bredgårds-Näset 2
Bredgårds-Näset 4
Bredgårds-Näset 3

99. Bredgårds - Näset

Den här stigen har skapats under årens lopp av Holsljungaborna själva. Det
har blivit två slingor där man kan se och uppleva Holsjön. Njut av sjöns vågor, den fina skogen, djuren. Ta med matsäck. Det finns många grillplatser och en grillstuga. Olika stationer har tillkommit under årens lopp såsom Pusshållplats, Fågelmatning och Utegym. Slingorna underhålls ideellt av ortsbor, vi är glada om ni värnar om miljön.
Vid frågor kontakta 070-663 33 81

Högelycke Hembygdsstuga 1
Högelycke Hembygdsstuga 2

100. Högelycke Hembygdsstuga

Detta är ett torp från 1700-talet. Det har legat under gården Fällhult. I stugan finns hembygdsföreningens samlingar. Föreningen brukar anordna midsommar-firande och någon musikeftermiddag mitt i högsommaren. Den mindre stugan används till utställningar. I trädgården ligger ett gammalt vattenrör från den tiden när det fanns en förläggargård i Holsljunga. Röret gick från en källa uppe i skogen och ner till färgeriet vid sjön. Det hittades när 154:an byggdes.
Vid frågor kontakta vår stugvärd, 073-083 23 40

holsljungacamping_800x800-bild-4
holsljungacamping_800x800-bild-3
holsljungacamping_800x800-bild-2
holsljungacamping_800x800-bild-5
holsljungacamping_800x800-bild-1

101. Holsljunga Camping & Café

Här erbjudes fika, glass, dagens lunch och middag alla dagar i veckan under hela sommaren. Våra frasiga våfflor med grädde och sylt är vida kända och bara de värda ett besök hos oss. Lokala producenter levererar närproducerade råvaror för vår servering.
Vi ligger precis vid stranden av Holsjön, packa med badkläder för en dag på stranden. Kanot, roddbåt, SUP och cyklar finns att hyra.
Fina naturstigar på Bredgårds Näset utgår från campingen.

tel+4670-969 62 60



Välkommen till gränsbygden!