Upplevelser

SKOGSBYGDEN



Här kan du besöka kulturmiljöer, vandringsstigar, hembygdsgårdar, muséer, kyrkomiljöer mm.

_DSF3571
_DSF2923
NC_Mirror-8016
_DSF3487
Källsjö Bryggeri

60. Källsjö bryggeri

Välkommen till Källsjö bryggeri – en smaksmedja som skapar med passion och kreativitet! Kom förbi och smaka på vårt förfinade kultiverade te, som bygger på tusenåriga asiatiska traditioner. På sikt kommer lokal öl och enklare servering erbjudas.
Ullaredsvägen 8, 311 62 Ullared
Kontakt 070-424 07 38


Hällkistan vid Hulta 1

61. Hällkistan vid Hulta, Källsjö

Ute på en åkerholme ligger en av Hallands längsta och bäst bevarade hällkistor. Den 7,3 meter långa kistan av stenhällar ligger i en hög och är gjord av några som bodde här under stenåldern för ca 4000 år sedan.

Funtaliden 6
Funtaliden 4
Funtaliden 5
Funtaliden 3..
Funtaliden 2
Funtaliden 1

62. Funtaliden, Fagered

Redan på 1200-talet hämtade Ätradalsbor råämnen till kyrkornas dopfuntar härifrån. Berget utgörs av grönsten – en vulkanisk bergart. Sedan hösten 2001 finns här åter två bearbetade delar till en dopfunt, som under nästan hundra år förvarats i Lund. Efter besöket vid Funtaliden kan du åka till kyrkorna i Fagered, Ullared eller Svartrå och titta på dopfuntar som tillverkats av denna grönsten.

Kontakt: Carina Rikardsson, 070-954 34 94
Bertil Torstensson, 070-311 29 78

GalleriPrästgårn 1
GalleriPrästgårn 2
GalleriPrästgårn 3
GalleriPrästgårn 4
GalleriPrästgårn 5

63. Galleri Prästgår'n, Fagered

I övervåningen på annexet till f.d. prästgården i Fagered, öppnas varje sommar i HISTORISKA RUMMET, en f.d. kammare för tjänstefolk, en uppdaterad exposé i samlade berättelser, bilder och ljud, hur prästerskrået från 1600-tal till sent 1900-tal, styrde och tilläts styra också annan samhällsutveckling i hela bygden.

I andra delen av GALLERIet har vi tillfälliga konstutställningar, ibland musik och i trädgården finns skulpturer med lyrik. Ta gärna med egen fikakorg.

Se hemsidan eller ring 0761632900 för öppettider och program

AVE Kultur 2
AVE Kultur 1
AVE Kultur 3

64. AVE Kultur, Fridhemsberg

Välkommen till vårt hantverksbageri som ligger i Fridhemsberg strax utanför Ullared. Vi bakar surdegsbröd på kulturspannmål, bullar efter säsong och andra goda ätbara saker. Vi bakar allt från grunden och tror på ledorden; hållbarhet, hantverk och ekologi. Vi vill kunna erbjuda alla ett gott, näringsrikt och hållbart bröd. Kom gärna förbi vårt bageri så berättar vi mer!
Öppettider och senaste nytt. Följ våra sociala medier.
Kontakt 076-108 52 48

Yttra Berg
Vacker början av blå stig.
Markering i skogen.
Odlingsrösen
Aronsgården
Naturligt

65. Yttra Berg

Detta är ett naturreservat med ett vackert och ålderdomligt kulturlandskap. Här kan du vandra i ett landskap som det såg ut när farfar var ung. Aronsgården ligger omgiven av hamlade träd, fägator, slåtterängar och gammaldags jordbruk. Här finns ett stort gårdsmuseum med mycket information om reservatet. Fyra naturstigar, till vilka det finns en broschyr, leder dig runt i omgivningarna.

Kontakt Caroline Skantze 070 8457513

Gamla gravstenar
Gamla gravstenar 2
Gamla gravstenar 3
Gamla gravstenar 4

66. Gällareds kyrkas gamla gravstenar.

Längs kyrkogårdsmuren runt Gällareds kyrka står det gamla gravstenar. När kyrkogården inte rymde fler gravstenar var det förr brukligt att avlägsna de gamla och t.ex. lägga dem i muren. Här har ortens folk rest de gamla gravstenarna igen och även fyllt i den inhuggna texten så att du kan läsa de många gånger gripande gravtexterna.

Sägenrundan 1
DSCN9825
Bratthuset gumma
Brännvin fisk
Götakull kung
Givhult oxe
tomte Yered

67. Krogsereds Sägenrunda

I Krogsered lever sockenborna bland drakar och spöken och all sköns oknytt. Inventeringen av sägner och oförklarligheter påbörjades 2018 och efter en uppdatering 2024 finns sexton sägenskyltar uppsatta i socknen. Vägbeskrivning till platserna finns vid sägenskylten vid kyrkan. Där finns även start och mål för en veckolång tipsrunda, 8 km, från påsk till 10 augusti. Varmt välkommen till sägenrundan i Krogsered (om du vågar…)


Slätthult 1
Slätthult 2
Slätthult 3
Slätthult 4
Slätthult 5

68. Slätthult

Slätthult har blivit känt genom August Bondesons berättelse om Jon i Slätthult. Här levde Jon Nannesson 1780–1872, vars liv och leverne skildrats av författaren, folklivsforskaren och läkaren August Bondeson. Ett urval av ord och uttryck från Jons mustiga formuleringskonst finns att läsa i hembygdsföreningens nyutgivna dialektbok över Krogsered. Några stora hamlade askar och rester av husgrunder och källare vittnar om var gården var belägen. Runt inägorna finns en promenadslinga där de olika åkrarna/ängarna namngivits.
Guidning, tel. 076-555 72 74

Fegens vandrarhem 1
Fegens Vandrarhem 2
Fegens Vandrarhem 3

69. Fegens vandrarhem

Vandrarhemmet är beläget på en höjd med en fantastisk utsikt över den vackra Fegensjön. På sidan mot sjön finns det en altan där man kan njuta av utsikten. Det gamla huset har en spännande historia. Det byggdes som lyxbostad, Villa Solvik och sedan skiftar bruket allt eftersom tiderna förändrats. I dag är Villa Solvik ett trivsamt och populärt vandrarhem, väl värt ett besök.
070-279 89 09

Naturstigen 1
Naturstigen 2
Naturstigen 3
Naturstigen 4
Naturstigen 5

70. Naturstigen Solvik

Vår sköna naturstig utmed Fegensjöns västra strand har blivit ännu bättre. Nya informationsskyltar, vägvisning, spänger och broar bjuder dig på en härlig och innehållsrik promenad från Solvik (Fegens vandrarhem) till badplatsen i Linjevik. Du passerar Fegens kapell där man har en vidunderlig utsikt över sjön. Du går även över bärrika myrar och genom skogar med krokiga tallar.
Naturstigen är 2 km.

Sjöviken 1

71. Sjövikens festplats, Ätran

Sjövikens festplats byggdes i slutet på 1940-talet på en vacker udde vid Ese-redssjön, där många danser och midsommarfester anordnades fram till slutet av 1960-talet. Här kan man njuta av de vackra omgivningarna, fika medhavd kaffekorg och vandra på omgivningens motionsspår, vintertid konstsnöspår. I anslutning finns Ätran Turist och Fritid med idrottshall och sommartid tempererad utomhusbassäng.
Information och uthyrning: Göran Andersson, 070-606 63 66

Gunnarp kyrka 2
Gunnarps kyrka 6
Gunnarps kyrka 3
Gunnarps kyrka 4
Bild 4 Jesu korsfästelse
Gunnarps kyrka 5

72. Gunnarps kyrka

Kyrkan är uppförd i trä 1755. Interiören är dekorerad med mycket vackra målningar utförda av mästaren HindrikWibeck1782. Dopfunten från slutet av 1100-talet är det äldsta föremålet i kyrkan. Predikstolen är tillverkad av Johannes Johansson, Tokabo.

Guidning Solveig Andersson 070-603 23 73

Bettan Svartholm 2
Gunnarps Station 1

73. Station Gunnarp

i Gunnarp har keramikern och skulptören Bettan Svartholm

sin atelje och försäljning.

Hon arbetar med lergods,stengods och betong.

Här framställs såväl unika ting som bruksföremål.

Det finns också antikloppis.

Utomhus kan du njuta av en ständigt växande

skulpturutställning.

Ring på-öppet året runt.

Gunnarps brofäste
Brofästet i Gunnarp 3

74. Brofästet Gunnarp

Bron var en viktig knutpunkt från medeltiden och fram till mitten av 1800-talet för det fanns bara två broar över Ätran i Halland. Den i Gunnarp och bron i Falkenberg. Här korsades Stockholmsvägen med vägen från Halmstad och vidare till Stockholm. Ett bra läge gjorde att det tidigt fanns gästgiveri och den äldsta landsbygdsmarknaden (1603-1953) i Halland. De första uppgifterna om en bro finns från 1540. Bron som var kvar till 1948 var av s.k hängverkstyp. Bron som finns nu är i betong. Välkommen att besöka platsen.

Karnebygd 1_IMG_2274
Karnebygd 2_IMG_2013
Karnebygd 3_IMG_1024
Karnebygd 4_IMG_2358
Karnebygd 5

75. Kärnebygd kvarn och såg.

Vid Tjärnesjöns nordända finns en välbevarad kvarn och såg. Kvarnen drevs av ett stort vattenhjul. Från början fanns det en nickesåg som i början av 1900-talet ersattes av en turbindriven cirkelsåg. I byggnaderna kan man ta del av utställningar. Naturmiljön med kvarndamm och bäck inbjuder fikastund i det gröna. Kvarnbyggnaden restaureras under 2024 och kommer då inte att vara tillgänglig för besök.

Kontakt Margareta Gunnarsson 0708-255990


Hammar Posse 1
Hammar Posse 2
HammarPosse 3
HammarPosse 4
HammarPosse 5

76. Hammar Posse

Kontraster är det som förenar oss människor. Med sin keramik vill Lisa Hammar Posseta fram konst som berör men som också är i tiden i färg och form. Hon visar att vi trots våra yttre olikheter alla är stöpta i samma form, människan. 

Med ursprung som florist har hon överfört sin kreativitet till keramik, särskilt specialiserad inom raku. Hennes unika Rakudolls har fått internationell uppmärksamhet och användes till och med som rekvisita i Rubens Östlunds film "The Square". Med över 50 återförsäljare i Norden, Holland, Frankrike och England når hennes keramik en bred publik. Kontakta Lisa för att komma på ett besök i verkstaden.



Välkommen till skogsbygden!